UKK eli usein kysyttyjä kysymyksiä koskien Kuohijokea

Kuohijoen kyläkysely 2022

Kyläkyselyn vastauksista kootut lyhennelmät löytyvät täältä. UKK-osiota pyritään päivittämään säännöllisesti sitä mukaa kun uusia kysymyksiä ilmenee.


Mistä Kuohijoen tapahtumista ja asioista saa tietoa?

- Tietoa löytyy mm. näiltä nettisivuilta www.kuohijoki.fi, kyläyhdistyksen instagram-tililtä @kuohijoki, Kuohijoki facebook-ryhmästä, ilmoitustauluilta jätepisteellä ja Lammintien risteyksessä ja Kuohijoen Sanomat -sähköpostilehdestä. 

- Aina voit myös ottaa yhteyden kyläyhdistyksen hallituksen jäseniin ja toimihenkilöihin, joiden nimet löytyvät nettisivuilta. Sähköpostia voit lähettää kuohijoki@kuohijoki.fi , josta asiasi ohjataan tarvittaessa eteenpäin.

- Kylän yrittäjillä on omia tiedotuskanaviaan somessa ja nettisivuillaan, niitä kannattaa myös seurata.

Miten voi liittyä Kuohijoen kyläyhdistykseen?

- Kuka tahansa kuohijokilainen, vapaa-ajan asukas tai muuten vaan Kuohijoki-henkinen voi liittyä kyläyhdistykseen tulemalla mukaan mihin tahansa kylämme yhteiseen toimintaan. Tulemalla mukaan olet jäsen!

Onko kyläyhdistyksellä jäsenmaksua?

- Kyläyhdistys ei peri jäsenmaksua.

Mistä kyläyhdistys saa varoja toimintaansa?

- Vuosittain myymme varojen saamiseksi kylätoimintaan erilaisia Kuohijoki-kylätuotteita. Tuotteet ovat hyödyllisiä arjen tavaroita, jotka ovat mahdollisuuksien mukaan kotimaista lähituotantoa. Viime aikoina varainhankinnassa on myyty mm. t-paitoja, kalentereita, kasseja ja ämpäreitä.

- Kesätapahtumissa järjestetään pienarpajaislain tarkoittamia arpajaisia, joista saamme tuottoja.

- Yhdistys vuokraa kylätaloa, venepaikkoja ja rantasaunaa, joista myös syntyy tuottoja toimintakulujen katteeksi.

- Kunta avustaa kyläyhdistystä vuosittain noin 1000 eurolla.

Miten pääsee mukaan osallistumaan kylän yhteisiä asioita koskevaan päätöksentekoon?

- Tulemalla mukaan kyläyhdistyksen vuosikokoukseen, joka järjestetään vuosittain kylätalo Veparilla huhtikuun aikana. Vuosikokouksessa pääset osallistumaan toimintasuunnitelman ja talousarvion käsittelyyn, ja vaikka halutessasi asettumaan ehdolle kyläyhdistyksen hallituksen jäseneksi.

Millaiset tietoliikenneyhteydet Kuohijoella on?

- Voimme ylpeinä todeta, että poikkeuksellisen hyvät. Jopa 1000 megan nopeudella toimivan valokuituliittymän voit tilata Pälkäneen Valokuidulta. Lisäksi useimpien operaattoreiden mobiiliyhteydet kylämme alueella ovat nykyisin erinomaiset.

Miten Kuohijoelta voisi saada veneelleen paikan?

- Kyläyhdistyksen hallinnassa on venepaikkoja sekä Kukkian että Kuohijärven rannalla kylän alueella. Niitä voit tiedustella kyläyhdistyksen vuokraustiimiltä osoitteesta kuohijoki@kuohijoki.fi.

Mikä se Liikkuvat Leidit on?

- Liikkuvat Leidit on vapaamuotoisesti ja epäsäännöllisesti liikuntaa yhdessä harrastavien, Kuohijoella asuvien tai aikaansa viettävien henkilöitten whatsapp-ryhmä. Myös gentlemannit voivat kuulua Leideihin.  Ryhmään pääset mukaan ilmoittautumalla ja antamalla numerosi osoitteessa kuohijoki@kuohijoki.fi.  Sen jälkeen satunnaisesti puhelimeesi tupsahtelee tiedotusviestejä, mikäli leidiryhmä suunnittelee patikkaretkeä tai muuta yhteistä liikuntaa.

Saako urheilukentän laitteita ja pelejä käyttää vapaasti?

- Kenttä laitteineen ja frisbeegolf-ratoineen ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Kesällä on kyläyhdistyksen vakio lentopallovuoro lauantaisin klo 14, mutta muutoin peliajat ovat käyttäjien vapaasti keskenään sovittavissa.

Saako Kustaan saunalla saunoa ja grillikatoksella grillata vapaasti?

- Kustaan saunaa piha-alueineen vuokrataan 25 euron vuorokausihinnalla (klo 12 – klo 12). Hintaan sisältyy niin aurinkosähkön käyttö kuin polttopuidenkin käyttö saunassa ja grillissä. Vuokraustiimin tavoitat kuohijoki@kuohijoki.fi.      

- Myös pelkän grillikatoksen voi vuokrata 6 euron hinnalla, johon sisältyy polttopuut. Omilla puilla ilmaiseksi ei voi tulla grillaamaan.

Saako Kuohijärven rannalla olevan Sataman vesillelaskupaikan tulipaikkaa käyttää?

- Tulipaikka ja katos ovat vapaasti kaikkien käytössä. Muista aina paloturvallisuus.

Miksi uimalaiturilla on usein kesällä linnunkakkaa?

- Linnut tykkäävät viettää aikaa laiturilla, varsinkin yöaikaan, ja niiden käynneistä tuppaa jäämään ”merkintöjä”. Pukukopin seinustalla on harjoja, joilla jokainen omalta osaltaan voi huolehtia laiturin ja uimarannan alueen siisteydestä. Kaikki siivous, puhtaana- ja kunnossapito tehdään talkootyönä yhteisesti, joten kaikki olemme yhtälailla vastuussa siitä, että paikat ovat siisteinä.

Miksi Kuohijoella ei juurikaan järjestetä tapahtumia talvikaudella?

- Vaikka Kuohijoen vapaa-ajan asukkaat iloksemme viettävätkin aikaa kylällämme ympäri vuoden, on meillä silti kesäkautena moninkertainen määrä väkeä talveen verrattuna. Talvitapahtumia kannattaa järjestää vain harvoin, jotta niihin riittäisi kävijöitä.

Miksei Kuohijoella ole ruokakauppaa?

- Kylällämme on vajaa 50 vakinaista asukasta, joten asiakaspohjaa ei ympärivuotiselle kaupalle ole. Kesäkioski ja -kahviloita meillä onneksi on, ja pitopalveluyrittäjä, jolta voi tilata ruokia ja leivonnaisia ympäri vuoden.

Miksi Veparin talolla ei ole sisävessaa?

- Investointi olisi niin suuri, että voimavaroja sen toteuttamiseen ei ole. Lisäksi massiivinen remontointi pakottaisi korottamaan talon vuokrauksen hintoja aivan radikaalisti.

- Talo pidetään talvikauden ajan kylmillään.

Miksi Kuohijoen jätepisteellä ei ole lasi-, muovi-, metalli- ja paperinlajittelumahdollisuutta?

- Pirkanmaan Jätehuollon jätepisteet on tarkoitettu vuosimaksua maksaville asiakkaille, joilla ei ole omaa jäteastiaa pihallaan, ja ne ovat vain sekajätettä varten. Lajiteltavat jätteet tulee viedä Ekopisteille, joita on tuhansia ympäri maan. Ne löytyvät karttahausta sivulla kierratys.info.

- Lajiteltavat jätteemme kuljetamme Ekopisteille samalla kertaa kuin teemme kauppareissut ym. Olisi lisäksi erittäin epäekologista ajaa kuorma-autolla noutamaan yksittäisestä pikkukylän lajittelupisteestä vähäinen määrä yksittäistä lajiteltua jätettä.