Kuohijoen kylä

Kartalta katsottuna Kuohijoki näyttää sijaitsevan keskellä ei mitään, mutta meidän kuohijokelaisten mielestä kylämme on lähellä kaikkea. Pälkäneen kuntakeskuksesta katsottuna Kuohijoki on yksi kaukaisimmista kylistä, mutta sijaintimme on logistisesti oivallinen: Tampereelle ajat tunnissa, Hämeenlinnaan 45 minuutissa, Helsinki-Vantaan lentokentälle alle kahdessa tunnissa.

Vakinaisia talouksia kylässämme on vajaat 50 ja vapaa-ajan asuntoja vähintään 2–3-kertainen määrä. Vapaa-ajan asukkaat ovatkin olennainen osa kylämme ilmettä. Viime vuosina on kyläämme ilahduttavassa määrin saatu uusia asukkaita, kun muutamat jo tyhjilleen jääneet vanhat tilat ja talot ovat saaneet uudet, aktiiviset omistajat. Tämä kehitys on omiaan pitämään kylämme elinvoimaisena ja rikastuttamaan sen elämänmenoa. 

Useimmat työikäiset kuohijokelaiset käyvät työssä kirkonkylässä tai lähikunnissa. Yrittäjiä ja yrityksiä on pikku kyläämme osunut poikkeuksellisen paljon – lieneekö tuo merkki meidän kuohijokelaisten toimeliaisuudesta? Kylältämme löytyy erittäin monipuolinen valikoima yrityksiä ja palveluita: muun muassa kesäkahviloita, pitopalvelu, kulttuurikeskus, elävän musiikin klubi, rakennusliike, timpureita, lvi- ja maarakennusliike, kuljetus- ja taksiyritys, polttopuutoimittajia, mökkivuokrausta, leiri- ja majoituspalveluyrityksiä, mökkitalkkareita, tili- ja kirjanpitotoimisto sekä käännöstoimisto – ja toki myös perinteistä maataloutta. Kylämme yritykset löydät täältä.

Kuohijoen molemmat järvet – Kukkia ja Kuohijärvi – tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia veneilyyn, uintiin, melontaan, kalastukseen – sekä talvella talvivaellukseen, retkiluisteluun ja talvikalastukseen. Veneilijöille löytyy Hauhon reittiin kuuluva veneiden vesillelaskupaikka (”satama”) Kuohijärven puolelta, Lammintien varresta. 

Mainiot marja- ja sienimetsämme houkuttelevat ihmisiä kauempaakin. Näkemisen arvoisia kohteita ovat myös urheilukentän kupeessa sijaitseva Tuliharju, jonka liikuntapoluilla on leppoisa kulkea ja ihastella upeita maisemia Kukkia-järvelle (polkukartta pdf-tiedostona on alla), sekä vanha Haikan kalkkilouhos, jonne johtaa polku Niittyläntien varrelta. Luonnonarvojen lisäksi Kuohijoella on tarjota hienohiekkainen uimaranta laitureineen sekä urheilukenttä. Urheilukentällä voit pelata jalka- ja lentopalloa sekä frisbeegolfia, nostattaa sykettä kuntoportailla ja koittaa voimiasi kuntolaitteilla.

Myös kulttuuria, musiikkia, taidetta ja hengen ravintoa kaipaaville Kuohijoella on monipuolista tarjottavaa, kuten Kylä-Mukkulan kulttuurikeskuksen palvelut, Aslak and The Eskimos -klubi, kesäiset yhteislaulutilaisuudet, kyläyhdistyksen kesätapahtumat, Kuohijoen venetsialaisten yhteydessä järjestettävä seurakunnan Metsäkirkko-tilaisuus sekä jokavuotinen maankuulu hyväntekeväisyys-rock-festari August Rock.

Kuohijoen tunnelmia, tapahtumia ja asioita kuvina voit seurata kylän Instagram-tilillä. Kuohijokelaisilla on käytössä Facebookissa myös kyläläisten itsensä perustama Kuohijoki-ryhmä, jossa käydään varsinkin kesäisin aktiivista keskustelua kaikesta kylään liittyvästä.